Få vardagsekonomin att gå ihop med dessa spartips

En skyhög inflation, rekordhöga elpriser och skenande matpriser gör att många svenskar har svårt att få vardagsekonomin att gå ihop. Men det går att förbättra sin ekonomi och på så sätt få pengarna att räcka längre. Här har vi samlat våra bästa spartips som du kan anamma för att få mer pengar över till det som betyder något. 

 

Trots att det är ekonomiska kristider finns det mycket du kan göra för att rädda din privatekonomi. Med lite förändringar i budgeten behöver du inte låna pengar för att få ekonomin att gå ihop. Här kommer tipsen som kan hjälpa dig på traven.

Börja med en budget

Först och främst måste du identifiera precis var skon klämmer. Om du inte har koll på dina intäkter respektive utgifter kommer du inte kunna göra förändringar som gagnar din vardagsekonomi. 

 

En budget är alltså en förteckning över de pengar du drar in, respektive de utgifter som du står inför varje månad. Din budget bör i stort sett kartlägga allt som har med din ekonomi att göra – från den primära lönen och hyran till mobilabonnemanget och köpekaffet. Var ärlig mot dig själv och se till att budgeten faktiskt är en verklig representation av din privatekonomi.

Skär ner på onödiga utgifter

Med en budget på plats har du bättre koll på vart dina pengar försvinner. Troligen lägger du en stor summa pengar månatligen på onödiga utgifter. Oroa dig inte, det är du inte ensam om. Men om du brottas med att betala räkningar i tid och finansiera oundvikliga kostnader måste du börja med att skära ner på onödiga utgifter. 

 

Onödiga utgifter är egentligen allt som du inte behöver. Vill-ha-prylarna, inte måste-ha-prylarna, såsom cigaretter (som dessutom är dyrare än någonsin), takeaway-lunch, gymkortet som du ändå inte använder och så vidare. Att skära ner på de onödiga utgifterna kommer att göra underverk på din vardagsekonomi.

Rensa och sälj prylar du inte använder

Om ekonomin kärvar kan du med fördel se över vilka prylar som står och samlar damm i förrådet och sälja det med värde. Vare sig det är ett par gamla skidor, en cykelhjälm eller en flyttlåda med jeans – rensa och sälj! Du kan skramla ihop en hel del pengar bara genom att göra dig av med sådant som du inte längre är i behov av eller använder. 

Om möjligt, skaffa en sidoinkomst

Vill du ha lite extra klirr i kassan kan det vara värt att överväga en sidoinkomst. Exempelvis kan du börja tillverka och sälja handgjorda smycken, erbjuda korrekturläsning av andras texter eller extraknäcka som privatlärare online. 

 

Det finns många sätt att dra in lite extra pengar på, men ta det inte för långt. För mycket jobb är skadligt för hälsan eftersom det finns en risk för att du går in i väggen eller bortprioriterar saker som träning och matlagning om du jobbar hela tiden.

Spara varje månad

Även om det kan vara svårt att få till, är det viktigt att försöka spara lite varje månad. Det behöver inte vara några stora summor – en hundralapp eller två räcker. Genom att åsidosätta lite pengar månatligen på ett sparkonto har du pengar om en nödsituation skulle uppstå.